Ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami. Robię je zawsze, kiedy nie mam czasu, a mam ochotę na domowe ciasto
Ciasto jogurtowe to jedno z moich ulubionych ciast. Jest wilgotne, miękkie i nie znam nikogo, kto nie skusiłby się na kawałek świeżego ciasta z owocami. No i najważniejsze: na jego zrobienia razem z pieczeniem wystarczy niecała godzina. Poza sezonem wykorzystuję mrożone owoce. Najczęściej truskawki albo jagody.
Jak zrobić dobre ciasto jogurtowe?
W sieci znajdziesz wiele przepisów na ciasta jogurtowe. Mogą się różnić nieco składem czy sposobem przyrządzania. Łączy je jedno: obecność jogurtu, który daje niesamowitą wilgotność, a jednocześnie lekkość, ponieważ to właśnie jogurt wchodzi w reakcję ze środkami spulchniającymi.
Mój przepis wymaga ubicia całych jaj z cukrem. Są przepisy, gdzie po prostu wystarczy wymieszać wszystkie składniki widelcem i już. Ja jednak bardzo polecam poświęcenie kilku minut właśnie na ubicie jaj z cukrem na puszystą masę. Jeśli masz w domu robota lub blender z końcówką do ubijania, nie napracujesz się wiele, a naprawdę warto. Ważne: poświęć na ubijanie jaj z cukrem ok. 5 minut, masa powinna jasna, puszysta, a cukier całkowicie się rozpuścić. Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników i wymieszać. W przepisie olej możesz zastąpić roztopionym masłem, powinno być przestudzone.
Jakie owoce wykorzystać do ciasta jogurtowego? Możesz tu tak naprawdę wykorzystać dowolne mrożone owoce. Ważne jest, aby te większe: np. śliwki, truskawki czy wiśnie, wcześniej rozmrozić i odlać z nich sok. Owoce takie, jak drobne jagody, można wysypać na ciasto zamrożone.
Przepis: Ciasto jogurtowe z mrożonymi owocami
Proste ciasto na bazie jogurtu z dodatkiem dowolnych mrożonych owoców.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 330 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 300 g mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Rozmrażanie owocówOwoce rozmroź wcześniej. Chodzi o to, aby usunąć z nich nadmiar wody. Rozmrożone owoce możesz pokroić na mniejsze cząstki – ćwiartki lub połówki.
- Ubijanie jajekCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej mikserem lub przy pomocy robota). Dodaj ekstrakt waniliowy. Opcjonalnie może to być cukier waniliowy.
- Robienie ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
- Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Jak podawać ciasto jogurtowe z owocami?
Takie ciasto jest dobre samo w sobie, ale można je przed podaniem posypać cukrem pudrem. Do dekoracji warto wykorzystać listki świeżej mięty lub melisy, można też je udekorować kleksami polewy czekoladowej. Ciasto świetnie smakuje w towarzystwie dobrej kawy, herbaty, ale też kompotów owocowych (które również można łatwo zrobić z mrożonek).